Sous vide banner
Køletaske metoden

Forside

Oksekød

Grisekød

Fugl

Fisk

DiversePortions anrettet laks mi suit Hvad er Sous Vide i en køletaske:
Denne metode er mest beregnet til at teste Sous Vide konceptet ud inden man investerer i dyrt udstyr. Udstyret i denne teknik er noget en normal hustand har i forvejen. Metoden egner sig kun til kort tids tilberedning, dvs 1-2 timer, så man skal bruge kød som er mørt i forvejen. Man kan IKKE bruge den til langtids tilberedninger af feks spidsbryst. Desuden skal man heller ikke regne med at kunne tilberede større stykker kød, såsom en okse roast beef.

Se også køletake metoden brugt med en steak

Man skal bruge følgende:
  • Køletaske
  • Frysepose
  • Stegetermometer
køletaske sous vide

Køletasken skal være en relativ god kvalitet så den ikke taber for meget varme under processen og have et tætsluttende låg.
Fryseposerne skal være af en kvalitet der kan tåle temperaturer på op til 60 grader. Der kan være stor forskel på hvor meget varme poserne kan tåle, selv fra samme fabrikant. Se et billed her.
Stegetermometeret skal bare være et helt almindelig et af slagsen.

Fremgangsmåde:
Ført skal kødet vacuumpakkes. Dette kan nemt klares ved at man putter et stk kød i hver pose. For at få luften ud kan man nedsænke kødet langsomt i en skål med vand. Vandet uden for posen vil da presse luften ud af posen og man kan binde en knude på posen.

Nu skal vandbadet gøres klar.
Hvis man er så heldig at have tilstrækkelig høj temperatur på brugsvandet i vandhanen kan man uden videre bruge dette. Fyld køletasken næsten helt op med varmt vand og tjek temperaturen. For at regulere temperaturen hæld enten kold vand i for at sænke den eller hvis temperaturen skal hæves kan det være nødvendigt at koge noget vand for at kunne hæve temperaturen. Det kan være hensigtsmæsigt at "overshoote" temperaturen med et par grader for at få den ønskede tilberednings temperatur. Hvis man ønsker en temperatur på 50 grader sørger man for at vandet er 51-52 grader varmt. Dette skyldes at kødet i sig selv vil køle vandet ned og der vil også være en vis afkøling af vandet i løbet af tilberedningen. Dette trin kan variere pga varmetab fra køletasken, så der bliver man nød til at prøve sig frem.

Så skulle alle delene være klar til tilberedningen af kødet !. Dette foregår så simpelt at man nedsænker kødet i det 50+ grader varme vand, evt. ligger stegetermometeret med for at kunne følge proces. Læg låg på og vent i 20 minutter. tag låget af og tjek temperaturen.
Til slut tages posen op og laksen serveres med det tilbehør man nu finder passende.
Husk: at bruge væsken fra posen til at lave en fantastisk sovs.

Nyd den perfekt tilberedte laks og læg specielt mærke til laksens mørhed og frem for alt hvor saftig den er.

Konklusion:
Køletaske metoden er fuldt ud lige så god til at tilberede laks som en færdig købt Sous Vide maskine. Man skal bare holde for øje at der er en del mere arbejde med denne metode.

+ billig måde teste "Sous Vide"
+ let tilgængelig udstyr

- Bøvlet
- Mindre kontrol
- ikke praktisk anvendelig til SV over 1,5-2 timer
- Fryseposer ikke velegnet til Sous Vide pga. tykkelse.

Her er lidt billeder til at sammenligne med.

Laksen er "vacuumpakket" og klar til Sous Vide. Bemærk boblen i toppen af posen. Denne bevirker at kødet bliver holdt oppe i toppen af vandet hvor det er varmest. Vacuumpakket laks

Laksen er tilberedt. Bemærk at der er same mængde saft og meget lidt albumin trukket ud af laksen.
Mi sout tilberedt laks

Laks til højre lavet med rigtig vacuumpakker og Sous Vide Master.
Laks til venstre lavet med køletaske metoden.
Sammenlign laks

Velbekomme.

PeakCounter